WAT TE ZEGGEN TIJDENS EEN BEGRAFENIS

Zelfs mensen die zelden met woorden kunnen praten, kunnen op een begrafenis met hun mond open praten. Ze weten niet alleen niet wat ze moeten zeggen, ze zijn bang voor wat ze niet moeten zeggen tegen degenen die rouwen.

Of je nu extreem dicht bij de nabestaanden was, of de rouwenden niet zo goed kent, of de overledene helemaal niet kende, het kan lastig zijn om de juiste woorden van troost te kiezen.

Het adagium “doe aan anderen” is misschien niet van toepassing als het gaat om dingen die je op begrafenissen moet zeggen. Iedereen reageert op zijn of haar manier op verdriet. Hoewel je misschien denkt dat anderen graag gedetailleerde verhalen over de overledene zouden willen horen, kan dit voor sommigen te pijnlijk zijn.

Sommige mensen zijn, zelfs in rouw, te beleefd om hun bezwaren te uiten. Het is belangrijk om de reactie van de nabestaanden op wat je zegt in de gaten te houden en als je ze ziet terugdeinzen, maak dan een korte opmerking en geef ze wat ruimte.

Zoals bij elk gesprek, moet u naar de andere persoon luisteren. Als ze je vertellen dat ‘het nu niet het juiste moment is’ of ‘daar wil ik nu echt niets over horen’, respecteer dan hun wensen.

www.uitvaart-errahma.nl/